mandag den 8. februar 2016

Hellenistisk skulptur: Fuld, Gammel Kone

Fuld, Gammel Kone

200-100 f.kr.?
Skulpturen ”Fuld gammel kone” viser en ældre kvinde, der sidder sammenkrøbet og holder om en krukke, der måske har været fyldt med vin. Hendes blik er tomt og hun kigger op mod himlen. Skulpturen er realistisk og langt fra idealiseret, hvilket er meget kendetegnende for den hellenistiske tid.  Skulpturen udtrykker stærke følelser. Man kan tydeligt se hendes rynker, sener og kraveben, hvilket får hende til at se meget tynd og slidt ud. Det er ikke det samme idealistiske billede som vi så i fx senklassisk. Hun sidder sammenkrøbet og en smule wet-look kan anes så hendes krop under vise. 

søndag den 7. februar 2016

Hellenistisk skulptur: Sovende Eros

Sovende Eros


Sovende Eros er udstillet på The Metropolitan Museum of Art i New York, og er en  bronze-skulptur fra det 2. eller 3. århundrede f.Kr.. Den sovende kærlighedsgud ligger på en moderneskabt støtte, men har højst sandsynligt oprindeligt ligget på en sten og var en yndet skulptur i parker og endda kongelige haver. Den har højst sandsynligt stået sammen med en statue af Afrodite. 


Eros ligger og sover som om han lige er faldet i søvn af træthed efter "dagens dont". Den buttede gud er meget realistisk i sit udtryk, og der har nok være brugt en barnemodel, og man kan se, at vingerne følger med skuldrenes forskudte stilling på den ujævne støtte. Vingernes detaljer er mest indridsede, men adskilte fra Eros' ryg.


Hånden ligger ned over siden, og har sluppet sin bue, der nu er gået tabt, og det eneste der er tilbage er halefjerene fra pilen. 

Der er fundet mange replika både fra hellenistisk tid, men også fra romersk tid, og afspejler en uskyldighed, der står i kontrast til meget arkaisk poetik om et ofte ondt og magtfuldt væsen. 

Hellenistisk skulptur: Afrodite forsvarer dig mod Pans tilnærmelser

Afrodite forsvarer sig mod Pans tilnærmelser


Marmorgruppen af en nøgen Afrodite, der dækker sit køn med den ene hånd og drillende holder sin ene sandal væk fra den lystne Pan og med den flyvende Eros over deres hoveder er en original statue fra ca. 100 f.Kr. og er ca. 129cm høj.
Hun holder sin venstre sko i hånden, og der er udstukket huller i den til rigtige lædersnore. Tidligere polykrom som alle antikke statuer, står den nu renvasket og hvid på Athens nationalmuseum, og blev fundet i dét, der engang var et handelkompagni.


Der er en interaktion figurerne imellem, hvor Pan og Afrodite har øjenkontakt, og Eros kigger på Pan. De smiler alle, er alle nøgne og meget detaljerede, som tiden foreskriver. Den er nærmest en karikeret og morsom marmorgruppe, men man fanger tydeligt intentionen af den smukke og idealistiske Afrodite med opsat hår, der frister den lystne faun.


Afrodite dækker for sit køn, hvilket både virker uskyldigt, men det trækker samtidig blikket derned. Pan holder i hendes arm, hvilket yderligere tilføjer den i forvegne erotiske skulptur et hint om lyst og sex. Afrodite er kærlighedens gudinde og hendes søn, Eros, er gud for erotik, hvilket fauner ofte kendetegnes ved.

mandag den 1. februar 2016

Senklassisk skulptur: Eirene og Plutos

Senklassisk skulptur: Hermes med Dionyssos-barnet

Hermes med Dionyssos-barnet

215 cm.
Marmor
350-330 f.kr.
Fundet i Heratemplet i Olympia; nu på museet dér.
Hermes er nøgen mens Dionysos er halv tildækket af et klæde. Håret er mere ”fyldigt” end tidligere i den klassiske periode. Skulpturen udviser en interaktion mellem de to, hvilket man ikke ser i de tidligere perioder.
I højre hånd har Hermes højst sandsynligt haft en drueklase, som den lille Dionysos er optaget af.
Hermes står i kontrapost.
Idealbillede af den mandelige krop, men ikke overproportioneret på samme måde som tidligere.
Skulpturen er lavet af Praxiteles og er fra den senklassiske periode.
Det diskuteres dog, om dette er det originale værk eller en senere kopi: Især fokuserer man på de sandaler, Hermes bærer, hvilke ikke er typiske for den tid man tror den er fra; sådanne sandaler hører ikke hjemme på Praxiteles' tid, men flere hundrede år senere. Ryggen er heller ikke gjort færdig.